Hírek

2019. május 29. - Súlyos hajózási baleset Budapesten

Május 29-dikén súlyos hajózási baleset történt a Margit-híd szelvényében, amelynek során a Hableány motoros 33 fõnyi utassal és 2 fõnyi személyzettel a fedélzetén felborult és elsüllyedt. A balesetnek nagyszámú áldozata van és a koreából érkezett utasok mellett két kollégánk is a baleset áldozata lett.
Minden hajóst lesújtott a tragédia, együtt érzünk utasaink és kollégánk hátramaradt hozzátartozóival. A baleset kivizsgálása, a szükséges eljárások folyamatban vannak. A vizsgáló szervek és a sajtó minden részletre kiterjedõen tájékoztatja a közvéleményt. Szövetségünk a Személyhajósok Szövetségének honlapján megjelent Sajtóközleményt magáénak is tekinti.

2019. április 26. - Kiállítás az 50 éves újkori állami hajós képzésrõl és megemlékezés a 150 éves magyar hajóstiszt-képzésrõl

A Magyar Hajózási Szakgimnázium a BGSZC közremûködésével kiállítást rendez az újkori állami hajós képzés 50 évvel ezelõtti indulásáról és múltjáról április 26-dikán 12-15 óra között a Mûszaki Egyetem fõbejáratával szemben a Hunnia iskolahajó fedélzetén. A rendezvényben részt vesz még a Szent Flórián tûzoltó hajó és a Dunai Vízirendészet járõrhajója is, amely hajók a Széchenyi gõzhajón lesznek kikötve.

Az évforduló egybeesik a magyar hajóstiszt képzés 150 évvel ezelõtti hajnalával, amelyet akkor (1869-ben) Kenessey Albert, a Magyar Királyi Vasúti és Hajózási Felügyelõség osztályvezetõje, hajóskapitány indított útjára. A magyar hajós, hajóstiszt képzés múltja dicsõséges és maradandó eredményekkel ékes. Azok a kiváló szakemberek, akik e 150 év alatt felépítették és hagyományait õrizve folyamatosan megújították a magyar hajóstiszt-képzést, máig ható tekintélyt szereztek a magyar hajósoknak. Számtalan tehetséges hajóstiszt került ki Európa szinte minden vízterületére, ahol elismerést szereztek hazánknak, a magyar hajós kultúrának. Büszkék vagyunk arra, hogy mi mai hajósok is ennek az "elit klubnak" a tagjai lehetünk. Reméljük, hogy hagyományaink vezérfonalát a következõ generációk is hasznukra fordíthatják. Lehet, hogy hivatásunk alapját adó szakma a közeljövõ mûszaki fejlõdése kapcsán jelentõsen átalakul majd, de azt gondoljuk, hogy a hajós tudás soha sem válik feleslegessé a hajózás terén. Ünnepeljük tehát közösen a 150 éves magyar hajóstiszt képzést és az újkori 50 éves - újra indított - középfokú állami hajós képzést.

2019. április 7. - Kirajzás

Szövetségünk védnökségével a Személyhajósok Szövetsége ismét megrendezi a hagyományos évadnyitó rendezvényét a Kirajzást április 7-dikén 9.30 - 12 óra között. A részleteket a www.hajosunnep.hu weboldal ismerteti.

2019. március 9. - Kitüntetések a Hajós bál alkalmából

A MAHOSZ illetékes bizottsága javaslata alapján az Elnökség ismét három kiemelkedõ személyiségnek adományozta a Magyar Hajózásért Érdemérmet.
Idén is három kategóriában kerültek átadásra a kitüntetések:
- a hajózás érdekében (is) kifejtett hosszú évtizedes kiemelkedõ munkásságáért a Rádiós Segélyhívó és Infokommunkációs Egyesület Elnöke, Dobai Sándor;
- az aktív és példamutató szakmai hajós életútja és emberi magatartása elismeréseként és a fiatal hajós generáció példaképeként is elismert hajóskapitány Katonka István;
- a hajóépítés és a vitorlázás területén is kiemelkedõ szakemberi teljesítményéért Cittel Lajos
kapta meg. Mindhárom kitüntetettnek szívbõl gratulálunk ezúton is és sikerekben gazdag további életutat kívánunk.

2019. március 9. - Hajós Bál az Európán

Március 9-én (szombaton) a MAHOSZ védnökségével ismét találkozik a hajósok nagy családjának jónéhány tagja az Európa motoros fedélzetén és ismét átadásra kerül ünnepélyes keretek között a Magyar Hajózásért Érdemérem is három jelentõs érdemeket szerzett hajós személyiségnek. Várunk mindenkit a nagy családból, a meghívó ide kattintva elérhetõ.

2019. január 30. - Országos kikötõfejlesztési terv

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, és több tagtársunk részvételével megtörtént az országos kikötõfejlesztési terv projekt elindítása, amely az EU támogatásával zajlik.

2018. május 25 - Adatvédelmi szabályozás

Ezen a napon hatályba lépett az Unió közvetlenül hatályos rendelete a személyes adatok kezelésének új szabályairól (GDPR). Felkérünk mindenkit, aki eddig számunkra megadta személyes adatait, hogy ha azt töröltetni kívánja adataink közül, akkor a mahosz@mahosz.hu címre küldje el igényét azzal, hogy jelzi azt is mivel kapcsolatban adta meg adatait. A témát szabályozó Szabályzatunk ide kattintva tekinthetõ meg.

2018. május 18 - Közgyûlést tartott a MAHOSZ

A MAHOSZ éves rendes közgyûlését 2018. május 18-dikán tartotta a Belgrád rakparti helységben, ahol döntés született a 2017. évi beszámolóról és a 2018. évi tervrõl. Folytatni kívánjuk a korábbi években hagyománnyá tett rendezvényeinket, az arra érdemes kiemelkedõ személyiségek elismerését a "Magyar Hajózásért" érdeméremmel. A közgyûlés jegyzõkönyve ide kattintva tekinhetõ meg.

2018. április 22 - Sikeres kirajzás

A Nagy Tavaszi Kirajzás a csodálatos április nyárban sikeresen lezajlott. 27 hajó részvételével a Petõfi híd alatt alakítottuk ki a felvonuló hajóköteléket, amely méltóságteljesen vonult végig a fõváros legszebb részein. A kötelék élén haladó Szent Flórián tûzoltó hajó díszes vízsugarai ezen a napon elsõsorban az ünnepelteket köszöntötte, a 170 éves Magyar Honvédséget, annak ugyancsak 170 éves Hadihajózását, az 50 éve újra indított állami hajós képzést, a 15 éve a hajózás múltját a jövõnek megõrzõ Zoltán Gõzös Közhasznú Alapítványt és a 10 éves Hajós Akadémiát, a profi hajósok fellegvárát.
A hajók között a számos személyszállító hajó és a már hagyományos résztvevõ hadihajók, vízirendõrségi, tûzoltó hajó között kuriózumok is jelen voltak, így a Jégtörõ I. motoros, amely a Magyar Hajózásért Egyesület fenntartásában mûködik, a Hunnia iskolahajó a - népszerû nevén a mai Lékaisok - hajója, a Clara üzemanyag-szolgáltató hajó, A rendezvényt a MOL kedvezményes áron adott üzemanyaggal és kis utasainknak szánt ajándékokkal támogatta. Az Európa hajón dobosok szórakoztatták az utasokat. A hajók a parlament elõtt a tûzoltó hajóról kibocsátott nemzeti színû vízsugarakkal, a többi hajó hosszú köszöntõ hangjelzéssel jelezte: a hajózás volt, van és lesz, résztvevõi képesek összetartani.
Utasaink felét hátrányos helyzetû gyerekek és felnõttek tették ki, a másik felében a meghívottaink, a hajózás barátai, segítõi és az interneten regisztráló érdeklõdõk vettek részt a rendezvényen.
A rendezvényrõl a médiák is beszámoltak, amelyek közül kettõ elérhetõsége az alábbi:
-https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/04/22/megkezdodott-a-dunai-hajozasi-szezon
-http://www.kisalfold.hu/szorakozas/iii_dunai_kirajzas_-_megkezdodott_a_dunai_szemelyhajozasi_szezon/2557692/
Minden kedves résztvevõnek és utasainknak megköszönjük a részvételt és reméljük, hogy a hajózás - ami a természet közelségét, a szabadságot jelenti - szeretetét sikerült elültetnünk utasaink szívében.

2018. április 22 - Kirajzás és megemlékezés a 170 éves Magyar Honvédségrõl, benne a 170 éves Flottilláról

A Magyar Hajózási Országos Szövetség és a Személyhajósok Szövetsége idén is megrendezi a nagy tavaszi szezonnyitó felvonulást, a Kirajzást, amelyen együtt ünnepeljük a dunai személyhajózási szezon nyitányát és a 170 éves Magyar Honvédséget, amelyen belül a szintén 170 éves a Honvéd Folyami Flottillát is. A kb. másfél órás hajózást követõen nyújtunk kiegészítõ programot is, amely még egyeztetés alatt van (várhatóan meg lehet nézni vezetéssel egy jégtörõ hajót és egy hadihajót is, lesz hadihajós kiállítás is).
A felvonulás április 22-én 11 órakor kezdõdik, ami azt jelenti, hogy 10.30-kor a hajók elindulnak a kikötõkbõl. Kb. 12.30-kor érkeznek a hajók a kikötõikbe, ahonnan a további programok elérhetõk.
A rendezvényen egyrészt jelentõs számú hátrányos helyzetû gyermeknek és a további helyeken az interneten (hamarosan megnyitjuk a jelenkezés lehetõségét) bejelentkezõknek biztosítunk ingyenes programot Budapest legszebb részén áthajózva.

2018. március 3. - Hajós és repülõ bál

Ismét megrendezésre kerül a hagyományos HAJÓS bál a repülõkkel karöltve. Minden hajóst és hajózással szimparizálót szíves látunk a MAHOSZ által társrendezett bálon. Részletek a hajosrendezvenykozpont.hu/termek/hajos-repulobal-az-europa-hajon oldalon láthatók.

2018. január 18. - Hajós Kongresszus

Szövetségünk támogatásával a Személyhajósok Szövetsége sikeres rendezvényt szervezett az Interreg Dante program keretében, amelyen számos hajós és hajózással kapcsolódó szervezet és személy jelent meg. Az elõadások érdekesek és informatívak voltak, amelyek anyaga már megtekinthetõ a http://www.hajoskongresszus.hu oldalon a programpontok melletti oszlopban pdf-ben. A rendezvényt egy hagyománytermtés szándéka motiválta, amelynek egyik - nem titkolt - célja fórumot termteni az aktív hajósok, a hajózási vállalkozók, hajózáshoz kapcsolódó szervezetek és a hatóságok számára a kötetlen véleménycserére és egymás gondjainak, örömeinek megismerésére, estleges közös fellépés szükségességének felismerésére.

2018. január 18. - Hajós Szakmai Kongresszus

A Személyhajósok Szövetsége a Magyar Hajózási Országos Szövetség partnerségével Nemzetközi Hajós Szakmai Kongresszus-t rendez a Gróf Széchenyi termes személyhajó fedélzetén.
Rendezvényünkkel szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a magyar hivatásos hajós szakembereket. Várunk minden olyan kollégát, aki a hivatásos belvízi hajózásban érintett, a matrózoktól a gépészeken, kapitányokon keresztül a cégvezetõkig. Ez az esemény lehetõséget biztosít a DANTE pályázat 3-as és 4-es munkacsomag (WP3,WP4) inputok beszerzéséhez és a pályázat megismertetéséhez az érintett felhasználókkal.
Részvételi szándék esetén kérem regisztráljanak az alábbi honlapon, ahol hamarosan publikussá tesszük a rendezvény napirendjét.

2017. október - Kihirdette az Országgyûlés a CLNI egyezményt

Az Országgyûlés elfogadta és a 2017. évi CVII. törvénnyel kihirdette a felelõsségnek a belvízi hajózásban való korlátozásáról szóló strasbourgi egyezményt (CLNI 2012). Az új szabályozás jelentõsen átalakítja a hajózás jogrendjét, ezért minden hajózással foglalkozó szakembernek javasoljuk áttanulmányozását (Magyar Közlöny 2017/166. száma).

2017. szeptember - Veszélyzónában a magyar hajózás

A magyar lobogójú belvízi áruszállító hajózás a szabályozási környezet és a mindenkinek (aki nyitott szemmel néz) nyilvánvaló elõnyök ellenére háttérbe szorítottság következtében szinte eltûnt a Dunáról, de még nemzeti szimbólumunk a Tisza vízérõl is. Errõl (is) tudósít egy cikk, amit ajánlunk mindenki figyelmébe, aki bármit is tehet ennek a méltatlan helyzetnek a megszüntetése érdekében.

2017. augusztus 20. - Légi- és vízi parádé

Szövetségünk tagsága ismét részese volt az augusztus 20-ai állami ünnepi eseményeknek. Hajóink délelõtt mintgey 1000 utasnak tették lehetõvé, hogy hajóinkról kényelmesen, közelrõl tekinthessék meg az ünnepi légi bemutatókat és a sportolók felvonulását, valamint hajóink is bemutatták, hogy milyen kellemes élményt nyújt a fõváros hajóról, ami semmivel nem pótolható perspektíva. Bár az idõjárás kezdetben nemvolt túl kedvezõ, de mire a rendezvények érdemi része elkezdõdött már remek idõ alakult ki. Valamennyi résztvevõnek köszönjük a fegyelmezett, pontos végrehajtást.

Légi- és vízi parádé az Országház elõtt.

Este megváltozott helyszíni elosztásban zajlott le a tûzijáték, amely számos utasunk számára hajóról nyújtotta a maradandóan szép látványt.

Szövetségeinknek a hosszas elõkészítõ munka során jó együttmûködést tudtak kialakítani a rendezõ szervezettel és a hatóságokkal, amelynek köszönhetõen szakmailag elfogdható javaslataink szinte maradéktalanul elfogadásra kerültek.

2017. nyár – Együttmûködõ szervezetet cserélt a Dante Pályázat

Kisebb technikai okok miatt a szervezetünk olyan döntésre kényszerült, mellyel partnerségi megállapodást kellett módosítani. A MAHOSZ lemondott a Dante pályázati munkáról, amelyet a társszervezetünk a Személyhajósok Szövetsége (SZHSZ) vett át, és folytat majd a jövõben. A Dante pályázat híreirõl a jövõben ide kattintva lehet értesülni.

2017. augusztus 20. - Ismét lesz hajós-repülõs ünnepi bemutató

Szövetségünk tagsága - a kormány felkérésére - részt vesz az augusztus 20-ai ünnepségek rendezvényein. A hajók - bár röviden, de talán látványosan - 10 óra után lesznek láthatók a parlament közelében. További részletek a Kormány weboldalain találhatók.
Célunk annak jelzése, hogy a hajózás élt, él és élni fog. Jelezni kívánjuk, hogy a hajós pálya nyitva áll mindenki számára, aki szereti a szabadságot, az olyan munkát, amely nem köt íróasztalhoz, a természet kellõs közepén történik, nem ismer határokat, kreativitást kíván, kedvezõ az idõbeosztása, és nagyon is férfias munka (de azért elhivatott hölgyeknek is ajánlott - már több magyar hölgy rendelkezik a legmagasabb hajóvezetõi képesítésekkel). Honfitársaink már egész Európát benépesítették magyar hajósokkal, azaz van járt út az újonnan érkezõknek is és van azoknak is, akik már inkább itthon szeretnék folytatni karrierjüket. A hajós hivatás nagyon szerethetõ, örök szerelem azoknak, akik megtalálják önmagukat benne.

2017. március 28 - Elindult az uniós Dante projekt munkája (beszámoló)

Bécsben 2017. március 28-án egyeztetõ megbeszélés történt a DANTE partnerek között az alábbi két témában:

- 3. munkacsomag (WP3) a meglévõ adminisztratív akadályoknak azonosítása - a jelenlegi akadályok, kihívások és szükségletek elemzése

- 4. munkacsomag (WP4) eljárások elemzése, törvények, eljárások és elõírások

Munkacsomag 3 (WP3) a technikai háttér lehetõvé teszi a belvízi közlekedésben érintettek (IWT) számára, hogy a folyami közlekedés során észrevételeiket leírják és a Dunán és a Duna mellékfolyóin egy adatbázisban rögzíthetõ minden negatív és pozitív tapasztalatot egyaránt rögzítsenek.
Ennek elérése érdekében 14 támogatott partner dolgozik közösen. Folyamatosan fejlesztés alatt van a web-alapú nemzetközi, többnyelvû belvízi szállítási jelentési eszköz annak érdekében, hogy az összes bevitt adatot és észrevételt egy központi adatbázisban tárolja. Ez az adatbázis alapját képezi a további elemzéseknek, és ajánlások javításának az adminisztratív folyamatoknak. Egy rövid regisztráció után lehet belépni az adatbázis kezelõ rendszerbe, melyhez minden egyes regisztrálni kívánó partnernek egy érvényes e-mail címet kell megadnia. Az adatbázis pillanatnyilag teszt fázisban van, nyilvánosságra 2017. szeptemberében kerül majd, mely adatbázis fut végig a DANTE projekt alatt és a projekt lezárása után is.

Elindult a munkacsomag 4 (WP4) is, amelynek célja, hogy áttekintést adjon a jelenlegi eljárási és adminisztratív keretfeltételeknek a belvízi közlekedés tekintetében, nemzeti alapon, a Duna menti országokban. Az elemzésre a projektpartnerek és az érdekelt felektõl kapott visszajelzések alapján két nemzeti kerekasztal egyeztetés során kerül sor, illetve majd hat Dunai országban - Bulgária, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia. Az eredmények kiértékelésre kerülnek a nemzeti országjelentések és egy általános jelentés keretében. Ezek összefoglalása egy további jóváhagyott munkacsomagban történik , majd ezen konkrét intézkedések és megoldások reprezentálásra kerülnek az érintett hatóságok felé, az adminisztratív terhek - gyakorlatban történõ - csökkentése érdekében.

2017. tavasz - Pályázatot nyert tagunk a Vadkacsa Egyesület

Örömmel tájékoztatjuk az érdeklõdõket, a hajózás és a vízi sport barátait, hogy a Leányfalui Vadkacsa Gyermek Egyesület is pályázatot nyert eddigi egyesületi épülete kiváltására. Az építkezés elõkészületei már folyamatban vannak. Sok sikert kívánunk hozzá.

2017. április 16. - Kirajzás

A MAHOSZ, ill. a Személyhajósok Szövetségének személyhajós tagjai ismét megrendezik az ún. tavaszi hajókirajzást, amely a dunai személyhajózási szezon kezdetét jelképezi. Idén is tervezzük szociálisan rászoruló - elsõsorban gyermek - utasok ingyenes hajózását, ill. internetes jelentkezés alapján elsõdlegesen családok - szintén ingyenes - élményhajózását április 16-án 14 órától.

2017. március - Kezdeményezés a hazai logisztika fejlesztésére

Szövetségünk, mint a Logisztikai Egyeztetõ Fórum (LEF) tagja részt vesz abban a kezdeményezésben a kormánynál, amely egy - logisztikai ágazat problematikáját érintõ - közös munka megkezdését célozza. Reményeink szerint a kormány kész lesz a párbeszédre, amely - javaslataink elfogadása esetén - jelentõs nemzetgazdasági bevételt és az érintett ágazat szereplõinek talpon maradását, versenyképességét eredményezheti.

2017. március 4. - Átadásra került a MAHOSZ által alapított elismerés

A Magyar Hajózási Országos Szövetség - felmérve, hogy ebben a szegmensben eddig nem volt hagyománya a hajós szakmáért, a vízi sportért, a hajózás népszerûsítéséért, megismertetéséért sokat tett személyeket elismerjék, úgy döntött, hogy változtat ezen. Megalapítottuk "A Magyar Hajózásért" elnevezésû elismerést, amely egy oklevélbõl és egy arany plakettbõl áll. Elsõ alkalommal három kiváló szak- és sportember kapta az elismerést, Horváth József hajóskapitány, szakíró, hajózási szakértõ, Fa Nándor, sikeres hajóépítõ és Földkerülõ vitorlázó, valamint Tamáska Csaba, a hajózási hatóság osztályvezetõje. Elõbbi személyiségek a 2017. évi Hajós bálon kapták meg elismerésüket, míg Tamáska úr a tavaszi kirajzás alkalmából veszi át azt. E helyen is gratulálunk a kitüntetetteknek és további sikeres pályát kívánunk úgy a szakmai, mint a magánéletükben.

2017. február - Uniós pályázatot nyert Szövetségünk

A MAHOSZ a Pro Danube által szervezett konzorcium tagjaként elnyerte az Európai Unió Interreg pályázatának megvalósításában való részvétel jogát. A pályázat elsõdleges célja a hajózás adminisztratív akadályainak felmérése és megszûntetésük kezdeményezése. A pályázat futamideje 2,5 év. A pályázat nyertesei között megtalálható még tagszövetségünk a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége is, amelynek gratulálunk a sikerhez. A pályázat kapcsán a Duna Bizottság épületében zajlott le az elsõ magyarországi nyitó rendezvény, amelynek sajtóanyaga ide kattitnva tekinthetõ meg.

2017. január-május - Átépítés alatt a Carl Lutz rakpart

Ez év elsõ félévében a nyári budapesti vízes világbajnokság kapcsán folyó átépítési munkálatok súlyosan érintik a fõvárosban tevékenykedõ személyhajózások túlnyomó többségét. Számos kikötõhelyünk nem közelíthetõ meg a turistabuszok és az utasok számára. A munkálatok a korábbi megállapodásokkal szemben más szervezési megoldással folynak, ami érdekeinket sérti. Kértük mindkét térségben érintett önkormányzat segítségét a kikötõinkhez érkezõ turistabuszok ideiglenes parkolási megoldására, de eddig csak a XIII. kerületi önkormányzattól kaptunk - korlátozott mértékû, de hasznos - segítséget. Az V. kerületi önkormányzat néhány napja biztosított hathatós támogatást a nehézségeink csökkentésére és a közeljövõben a parlament házelnökét is kérjük segítségül egy kis terület ideiglenes használatához.
Hasonló módon kezdeményeztük a Fõváros illetékes vezetõivel a rakpart jövõbeni mûködésével kapcsolatos konzultációt, amelyre remélhetõleg hamarosan sor kerül.

2017. január - Új tagot üdvözölhetünk a MAHOSZ-nál

A Magyar Vitorlás Szövetség január 1-étõl a MAHOSZ tagjává vált, amely jelentõs esemény mindkét szervezet életében. A MAHOSZ, amely eddig is szívén viselte a vízisportok és sportolók, kedvtelési hajósok érdekeit - hosszú évek óta tagja a Leányfalui Vadkacsa Gyermek Evezõs Egyesület - keretet kíván biztosítani annak a tényleges szakmai alapokon nyugvó érdekegyeztetésnek, amely a hivatásos hajózás és a kedvtelési hajózások között idõnként felbukkanó konfliktusok békés megoldására szolgál. Gyakran tapasztaljuk, hogy egy-egy probléma azért feszít össze feleket, mert nem egymással beszélik meg gondjaikat, hanem üzengetnek egymásnak vagy a hatóságokkal próbálják kikényszeríteni elképzeléseiket. Szövetségünk szeretné megnyerni további - az MVSZ-hez hasonló - nagymúltú érdekképviseletek partnerségét is.
A szélesedõ tevékenységi kör, feladatok szükségessé tették a rendelkezésünkre álló irodatér növelését, amely célból a MAHART Passnave Kft. Belgrád rakparti épületegyüttesében bérlünk egy tárgyalót és egy irodát, ez a továbbiakban a Szövetség telephelye. Itt mûködtetünk egy titkárságot, amelyet Major Ernõ, hajóskapitány, hajózási mérnök vezet (elérhetõsége: 20/320-9520).

2017. január - Új jövedéki törvény

A parlament még tavaly nyáron elfogadta az új jövedéki törvényt (2016. évi LXVIII. törvény - Jöt), amelynek novemberben megjelent a végrehajtási rendelete is (45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet). A törvény hatályba lépését azóta több alkalommal is halasztották, de hamarosan hatályba lép. A korábbi bizonytalanságot sikerült egyértelmûsíteni (kezdeményezésünkre) és így a hajózással kapcsolatos korábbi szabályozás (kedvezmény) az üzemanyag adójának visszatérítésérõl, ill. a jelölt üzemanyag alkalmazásáról továbbra is hatályban marad (Jöt. 112. §; NGM rendelet: 72. §). Új elem, hogy a kedvezménybõl korábban kizárt úszómunkagépek is részesülnek a továbbiakban abból.

2016. szeptember 11. - Gyásznap a magyar hajózásban

Két kollégánk, két kiváló szakember veszítette életét egy hajózási balesetben a Duna-Majna csatorna erlangeni szakaszán. Egyelõre tisztázatlan körülmények hatására a hajó kormányállása a híd szerkezettel ütközött, amely azt a hajótesthez szorította és szétroncsolta. Kollégáinknak esélye sem volt a túlélésre az ütközés hatása következtében.

Nyugodjanak békében elhunyt kollégáink.

Elvárjuk a hajó tulajdonosaitól és az illetékes hatóságoktól az alapos, tisztázó kivizsgálást az okokról. Egyrészt elhunyt kollégáink szerettei, másrészt a hasonló hajókon továbbra is szolgáló kollégák érdekében. Ilyen nem fordulhat elõ még egyszer!

2016. április 17. - Tavaszi kirajzás, személyhajók felvonulása

A MAHOSZ és a Személyhajósok Szövetsége tagsága ismét kezet nyújt azoknak, akik érdeklõdnek a hajózás iránt, vagy a fõváros legszebb részein történõ hajózás élményét szeretnék átélni. A személyhajózás fõ szezonjának kezdetén a hazai személyhajózások szeretnék megmutatni magukat és jelezni azt, hogy a víz, a hajózás elválaszthatatlan része az emberi élettérnek. A belvízi (folyami) hajózás résztvevõi hagyományt kívánnak termteni azzal, hogy a szezonkezdetkor minden évben ingyenes sétahajózásra hívják az érdeklõdõket és a hátrányos helyzetû gyermekeket. Ezt tesszük idén is, amely rendezvényre szeretettel várjuk t. utasainkat. További részletek erre a linkre kattintva érhetõk el.

2016. február 27. - Hagyományos hajós és repülõs bál

Felhívjuk t. hajós kollégáink és a hajós társaságok, partner szervezetek figyelmét, hogy ismét megrendezésre kerül a hagyományos Hajós-repülõs bál az Európa motoros fedélzetén.
A bálon találkozhatnak az ágazat magas beosztású vezetõivel, ritkán látott hajós kollégákkal, partnerekkel kellemes körülmények között.
Részletesebb tájékoztatás ezen az oldalon olvasható.
Várunk szeretettel mindenkit, aki a hajózást mûveli, kedveli vagy megismerni akarja. Hagyományaink megõrzése is építi a hajózás fellendülésének lehetõségét.

2016. január 29. - Munkabizottság kezdte meg mûködését a MAHOSZ kereteiben

A MAHOSZ elnöksége döntése alapján külön munkabizottság foglalkozik a továbbiakban a Szövetség kezdeményezéseivel, esetleges megújításával, a hatékonyabb érdekérvényesítés erõsítésére.

Korábbi híreink

© MAHOSZ | Design & webmaster: Folyamhajo.hu