Hírek

2018. március 3. - Hajós és repülő bál

Ismét megrendezésre kerül a hagyományos HAJÓS bál a repülőkkel karöltve. Minden hajóst és hajózással szimparizálót szíves látunk a MAHOSZ által társrendezett bálon. Részletek a hajosrendezvenykozpont.hu/termek/hajos-repulobal-az-europa-hajon oldalon láthatók.

2018. január 18. - Hajós Kongresszus

Szövetségünk támogatásával a Személyhajósok Szövetsége sikeres rendezvényt szervezett az Interreg Dante program keretében, amelyen számos hajós és hajózással kapcsolódó szervezet és személy jelent meg. Az előadások érdekesek és informatívak voltak, amelyek anyaga már megtekinthető a http://www.hajoskongresszus.hu oldalon a programpontok melletti oszlopban pdf-ben. A rendezvényt egy hagyománytermtés szándéka motiválta, amelynek egyik - nem titkolt - célja fórumot termteni az aktív hajósok, a hajózási vállalkozók, hajózáshoz kapcsolódó szervezetek és a hatóságok számára a kötetlen véleménycserére és egymás gondjainak, örömeinek megismerésére, estleges közös fellépés szükségességének felismerésére.

2018. január 18. - Hajós Szakmai Kongresszus

A Személyhajósok Szövetsége a Magyar Hajózási Országos Szövetség partnerségével Nemzetközi Hajós Szakmai Kongresszus-t rendez a Gróf Széchenyi termes személyhajó fedélzetén.
Rendezvényünkkel szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a magyar hivatásos hajós szakembereket. Várunk minden olyan kollégát, aki a hivatásos belvízi hajózásban érintett, a matrózoktól a gépészeken, kapitányokon keresztül a cégvezetőkig. Ez az esemény lehetőséget biztosít a DANTE pályázat 3-as és 4-es munkacsomag (WP3,WP4) inputok beszerzéséhez és a pályázat megismertetéséhez az érintett felhasználókkal.
Részvételi szándék esetén kérem regisztráljanak az alábbi honlapon, ahol hamarosan publikussá tesszük a rendezvény napirendjét.

2017. október - Kihirdette az Országgyűlés a CLNI egyezményt

Az Országgyűlés elfogadta és a 2017. évi CVII. törvénnyel kihirdette a felelősségnek a belvízi hajózásban való korlátozásáról szóló strasbourgi egyezményt (CLNI 2012). Az új szabályozás jelentősen átalakítja a hajózás jogrendjét, ezért minden hajózással foglalkozó szakembernek javasoljuk áttanulmányozását (Magyar Közlöny 2017/166. száma).

2017. szeptember - Veszélyzónában a magyar hajózás

A magyar lobogójú belvízi áruszállító hajózás a szabályozási környezet és a mindenkinek (aki nyitott szemmel néz) nyilvánvaló előnyök ellenére háttérbe szorítottság következtében szinte eltűnt a Dunáról, de még nemzeti szimbólumunk a Tisza vízéről is. Erről (is) tudósít egy cikk, amit ajánlunk mindenki figyelmébe, aki bármit is tehet ennek a méltatlan helyzetnek a megszüntetése érdekében.

2017. augusztus 20. - Légi- és vízi parádé

Szövetségünk tagsága ismét részese volt az augusztus 20-ai állami ünnepi eseményeknek. Hajóink délelőtt mintgey 1000 utasnak tették lehetővé, hogy hajóinkról kényelmesen, közelről tekinthessék meg az ünnepi légi bemutatókat és a sportolók felvonulását, valamint hajóink is bemutatták, hogy milyen kellemes élményt nyújt a főváros hajóról, ami semmivel nem pótolható perspektíva. Bár az időjárás kezdetben nemvolt túl kedvező, de mire a rendezvények érdemi része elkezdődött már remek idő alakult ki. Valamennyi résztvevőnek köszönjük a fegyelmezett, pontos végrehajtást.

Légi- és vízi parádé az Országház előtt.

Este megváltozott helyszíni elosztásban zajlott le a tűzijáték, amely számos utasunk számára hajóról nyújtotta a maradandóan szép látványt.

Szövetségeinknek a hosszas előkészítő munka során jó együttműködést tudtak kialakítani a rendező szervezettel és a hatóságokkal, amelynek köszönhetően szakmailag elfogdható javaslataink szinte maradéktalanul elfogadásra kerültek.

2017. nyár – Együttműködő szervezetet cserélt a Dante Pályázat

Kisebb technikai okok miatt a szervezetünk olyan döntésre kényszerült, mellyel partnerségi megállapodást kellett módosítani. A MAHOSZ lemondott a Dante pályázati munkáról, amelyet a társszervezetünk a Személyhajósok Szövetsége (SZHSZ) vett át, és folytat majd a jövőben. A Dante pályázat híreiről a jövőben ide kattintva lehet értesülni.

2017. augusztus 20. - Ismét lesz hajós-repülős ünnepi bemutató

Szövetségünk tagsága - a kormány felkérésére - részt vesz az augusztus 20-ai ünnepségek rendezvényein. A hajók - bár röviden, de talán látványosan - 10 óra után lesznek láthatók a parlament közelében. További részletek a Kormány weboldalain találhatók.
Célunk annak jelzése, hogy a hajózás élt, él és élni fog. Jelezni kívánjuk, hogy a hajós pálya nyitva áll mindenki számára, aki szereti a szabadságot, az olyan munkát, amely nem köt íróasztalhoz, a természet kellős közepén történik, nem ismer határokat, kreativitást kíván, kedvező az időbeosztása, és nagyon is férfias munka (de azért elhivatott hölgyeknek is ajánlott - már több magyar hölgy rendelkezik a legmagasabb hajóvezetői képesítésekkel). Honfitársaink már egész Európát benépesítették magyar hajósokkal, azaz van járt út az újonnan érkezőknek is és van azoknak is, akik már inkább itthon szeretnék folytatni karrierjüket. A hajós hivatás nagyon szerethető, örök szerelem azoknak, akik megtalálják önmagukat benne.

2017. március 28 - Elindult az uniós Dante projekt munkája (beszámoló)

Bécsben 2017. március 28-án egyeztető megbeszélés történt a DANTE partnerek között az alábbi két témában:

- 3. munkacsomag (WP3) a meglévő adminisztratív akadályoknak azonosítása - a jelenlegi akadályok, kihívások és szükségletek elemzése

- 4. munkacsomag (WP4) eljárások elemzése, törvények, eljárások és előírások

Munkacsomag 3 (WP3) a technikai háttér lehetővé teszi a belvízi közlekedésben érintettek (IWT) számára, hogy a folyami közlekedés során észrevételeiket leírják és a Dunán és a Duna mellékfolyóin egy adatbázisban rögzíthető minden negatív és pozitív tapasztalatot egyaránt rögzítsenek.
Ennek elérése érdekében 14 támogatott partner dolgozik közösen. Folyamatosan fejlesztés alatt van a web-alapú nemzetközi, többnyelvű belvízi szállítási jelentési eszköz annak érdekében, hogy az összes bevitt adatot és észrevételt egy központi adatbázisban tárolja. Ez az adatbázis alapját képezi a további elemzéseknek, és ajánlások javításának az adminisztratív folyamatoknak. Egy rövid regisztráció után lehet belépni az adatbázis kezelő rendszerbe, melyhez minden egyes regisztrálni kívánó partnernek egy érvényes e-mail címet kell megadnia. Az adatbázis pillanatnyilag teszt fázisban van, nyilvánosságra 2017. szeptemberében kerül majd, mely adatbázis fut végig a DANTE projekt alatt és a projekt lezárása után is.

Elindult a munkacsomag 4 (WP4) is, amelynek célja, hogy áttekintést adjon a jelenlegi eljárási és adminisztratív keretfeltételeknek a belvízi közlekedés tekintetében, nemzeti alapon, a Duna menti országokban. Az elemzésre a projektpartnerek és az érdekelt felektől kapott visszajelzések alapján két nemzeti kerekasztal egyeztetés során kerül sor, illetve majd hat Dunai országban - Bulgária, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia. Az eredmények kiértékelésre kerülnek a nemzeti országjelentések és egy általános jelentés keretében. Ezek összefoglalása egy további jóváhagyott munkacsomagban történik , majd ezen konkrét intézkedések és megoldások reprezentálásra kerülnek az érintett hatóságok felé, az adminisztratív terhek - gyakorlatban történő - csökkentése érdekében.

2017. tavasz - Pályázatot nyert tagunk a Vadkacsa Egyesület

Örömmel tájékoztatjuk az érdeklődőket, a hajózás és a vízi sport barátait, hogy a Leányfalui Vadkacsa Gyermek Egyesület is pályázatot nyert eddigi egyesületi épülete kiváltására. Az építkezés előkészületei már folyamatban vannak. Sok sikert kívánunk hozzá.

2017. április 16. - Kirajzás

A MAHOSZ, ill. a Személyhajósok Szövetségének személyhajós tagjai ismét megrendezik az ún. tavaszi hajókirajzást, amely a dunai személyhajózási szezon kezdetét jelképezi. Idén is tervezzük szociálisan rászoruló - elsősorban gyermek - utasok ingyenes hajózását, ill. internetes jelentkezés alapján elsődlegesen családok - szintén ingyenes - élményhajózását április 16-án 14 órától.

2017. március - Kezdeményezés a hazai logisztika fejlesztésére

Szövetségünk, mint a Logisztikai Egyeztető Fórum (LEF) tagja részt vesz abban a kezdeményezésben a kormánynál, amely egy - logisztikai ágazat problematikáját érintő - közös munka megkezdését célozza. Reményeink szerint a kormány kész lesz a párbeszédre, amely - javaslataink elfogadása esetén - jelentős nemzetgazdasági bevételt és az érintett ágazat szereplőinek talpon maradását, versenyképességét eredményezheti.

2017. március 4. - Átadásra került a MAHOSZ által alapított elismerés

A Magyar Hajózási Országos Szövetség - felmérve, hogy ebben a szegmensben eddig nem volt hagyománya a hajós szakmáért, a vízi sportért, a hajózás népszerűsítéséért, megismertetéséért sokat tett személyeket elismerjék, úgy döntött, hogy változtat ezen. Megalapítottuk "A Magyar Hajózásért" elnevezésű elismerést, amely egy oklevélből és egy arany plakettből áll. Első alkalommal három kiváló szak- és sportember kapta az elismerést, Horváth József hajóskapitány, szakíró, hajózási szakértő, Fa Nándor, sikeres hajóépítő és Földkerülő vitorlázó, valamint Tamáska Csaba, a hajózási hatóság osztályvezetője. Előbbi személyiségek a 2017. évi Hajós bálon kapták meg elismerésüket, míg Tamáska úr a tavaszi kirajzás alkalmából veszi át azt. E helyen is gratulálunk a kitüntetetteknek és további sikeres pályát kívánunk úgy a szakmai, mint a magánéletükben.

2017. február - Uniós pályázatot nyert Szövetségünk

A MAHOSZ a Pro Danube által szervezett konzorcium tagjaként elnyerte az Európai Unió Interreg pályázatának megvalósításában való részvétel jogát. A pályázat elsődleges célja a hajózás adminisztratív akadályainak felmérése és megszűntetésük kezdeményezése. A pályázat futamideje 2,5 év. A pályázat nyertesei között megtalálható még tagszövetségünk a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége is, amelynek gratulálunk a sikerhez. A pályázat kapcsán a Duna Bizottság épületében zajlott le az első magyarországi nyitó rendezvény, amelynek sajtóanyaga ide kattitnva tekinthető meg.

2017. január-május - Átépítés alatt a Carl Lutz rakpart

Ez év első félévében a nyári budapesti vízes világbajnokság kapcsán folyó átépítési munkálatok súlyosan érintik a fővárosban tevékenykedő személyhajózások túlnyomó többségét. Számos kikötőhelyünk nem közelíthető meg a turistabuszok és az utasok számára. A munkálatok a korábbi megállapodásokkal szemben más szervezési megoldással folynak, ami érdekeinket sérti. Kértük mindkét térségben érintett önkormányzat segítségét a kikötőinkhez érkező turistabuszok ideiglenes parkolási megoldására, de eddig csak a XIII. kerületi önkormányzattól kaptunk - korlátozott mértékű, de hasznos - segítséget. Az V. kerületi önkormányzat néhány napja biztosított hathatós támogatást a nehézségeink csökkentésére és a közeljövőben a parlament házelnökét is kérjük segítségül egy kis terület ideiglenes használatához.
Hasonló módon kezdeményeztük a Főváros illetékes vezetőivel a rakpart jövőbeni működésével kapcsolatos konzultációt, amelyre remélhetőleg hamarosan sor kerül.

2017. január - Új tagot üdvözölhetünk a MAHOSZ-nál

A Magyar Vitorlás Szövetség január 1-étől a MAHOSZ tagjává vált, amely jelentős esemény mindkét szervezet életében. A MAHOSZ, amely eddig is szívén viselte a vízisportok és sportolók, kedvtelési hajósok érdekeit - hosszú évek óta tagja a Leányfalui Vadkacsa Gyermek Evezős Egyesület - keretet kíván biztosítani annak a tényleges szakmai alapokon nyugvó érdekegyeztetésnek, amely a hivatásos hajózás és a kedvtelési hajózások között időnként felbukkanó konfliktusok békés megoldására szolgál. Gyakran tapasztaljuk, hogy egy-egy probléma azért feszít össze feleket, mert nem egymással beszélik meg gondjaikat, hanem üzengetnek egymásnak vagy a hatóságokkal próbálják kikényszeríteni elképzeléseiket. Szövetségünk szeretné megnyerni további - az MVSZ-hez hasonló - nagymúltú érdekképviseletek partnerségét is.
A szélesedő tevékenységi kör, feladatok szükségessé tették a rendelkezésünkre álló irodatér növelését, amely célból a MAHART Passnave Kft. Belgrád rakparti épületegyüttesében bérlünk egy tárgyalót és egy irodát, ez a továbbiakban a Szövetség telephelye. Itt működtetünk egy titkárságot, amelyet Major Ernő, hajóskapitány, hajózási mérnök vezet (elérhetősége: 20/320-9520).

2017. január - Új jövedéki törvény

A parlament még tavaly nyáron elfogadta az új jövedéki törvényt (2016. évi LXVIII. törvény - Jöt), amelynek novemberben megjelent a végrehajtási rendelete is (45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet). A törvény hatályba lépését azóta több alkalommal is halasztották, de hamarosan hatályba lép. A korábbi bizonytalanságot sikerült egyértelműsíteni (kezdeményezésünkre) és így a hajózással kapcsolatos korábbi szabályozás (kedvezmény) az üzemanyag adójának visszatérítéséről, ill. a jelölt üzemanyag alkalmazásáról továbbra is hatályban marad (Jöt. 112. §; NGM rendelet: 72. §). Új elem, hogy a kedvezményből korábban kizárt úszómunkagépek is részesülnek a továbbiakban abból.

2016. szeptember 11. - Gyásznap a magyar hajózásban

Két kollégánk, két kiváló szakember veszítette életét egy hajózási balesetben a Duna-Majna csatorna erlangeni szakaszán. Egyelőre tisztázatlan körülmények hatására a hajó kormányállása a híd szerkezettel ütközött, amely azt a hajótesthez szorította és szétroncsolta. Kollégáinknak esélye sem volt a túlélésre az ütközés hatása következtében.

Nyugodjanak békében elhunyt kollégáink.

Elvárjuk a hajó tulajdonosaitól és az illetékes hatóságoktól az alapos, tisztázó kivizsgálást az okokról. Egyrészt elhunyt kollégáink szerettei, másrészt a hasonló hajókon továbbra is szolgáló kollégák érdekében. Ilyen nem fordulhat elő még egyszer!

2016. április 17. - Tavaszi kirajzás, személyhajók felvonulása

A MAHOSZ és a Személyhajósok Szövetsége tagsága ismét kezet nyújt azoknak, akik érdeklődnek a hajózás iránt, vagy a főváros legszebb részein történő hajózás élményét szeretnék átélni. A személyhajózás fő szezonjának kezdetén a hazai személyhajózások szeretnék megmutatni magukat és jelezni azt, hogy a víz, a hajózás elválaszthatatlan része az emberi élettérnek. A belvízi (folyami) hajózás résztvevői hagyományt kívánnak termteni azzal, hogy a szezonkezdetkor minden évben ingyenes sétahajózásra hívják az érdeklődőket és a hátrányos helyzetű gyermekeket. Ezt tesszük idén is, amely rendezvényre szeretettel várjuk t. utasainkat. További részletek erre a linkre kattintva érhetők el.

2016. február 27. - Hagyományos hajós és repülős bál

Felhívjuk t. hajós kollégáink és a hajós társaságok, partner szervezetek figyelmét, hogy ismét megrendezésre kerül a hagyományos Hajós-repülős bál az Európa motoros fedélzetén.
A bálon találkozhatnak az ágazat magas beosztású vezetőivel, ritkán látott hajós kollégákkal, partnerekkel kellemes körülmények között.
Részletesebb tájékoztatás ezen az oldalon olvasható.
Várunk szeretettel mindenkit, aki a hajózást műveli, kedveli vagy megismerni akarja. Hagyományaink megőrzése is építi a hajózás fellendülésének lehetőségét.

2016. január 29. - Munkabizottság kezdte meg működését a MAHOSZ kereteiben

A MAHOSZ elnöksége döntése alapján külön munkabizottság foglalkozik a továbbiakban a Szövetség kezdeményezéseivel, esetleges megújításával, a hatékonyabb érdekérvényesítés erősítésére.

Korábbi híreink

© MAHOSZ | Design & webmaster: Folyamhajo.hu